Documentació

El fons documental físic del Centre d’Estudis de Castellar del Vallès – Arxiu d’Història s’ha traslladat a l’Arxiu Municipal a fi de tenir tota la documentació custodiada en un sol arxiu. Ara, l’Arxiu Municipal custodia els fons:

Municipal

Entitats (CEC, UEC, CAC, Ateneu Castellarenc, Cor Castellarenc, Grup Pessebrista…)

Empreses (Fusteria Girbau, Serveis Funeraris Torra, Vídua Tolrà…)

Personals i familiars (Albert Antonell, Jordi Garrós, Òssol-Mañosa, Joan Cortiella, Paquita Antonell…)

Patrimonials (Can Juliana, família Ribatallada…)

Religiosos (Església de Sant Esteve)

Fotogràfics (Jordi Garrós, Josep Farré…)

Podeu posar-vos en contacte amb l’Arxiu Municipal a la seva web.

D’altra banda, el Centre d’Estudis de Castellar té documentació digitalitzada que podeu consultar a continuació:

Cercador del setmanari 'La Farga'

El funcionament del cercador és senzill. Després d’introduir les paraules o frase a cercar s’obté una llista de les pàgines del setmanari on apareixen. Clicant sobre el número de cada pàgina s’obre un visor que permet visualitzar-la i navegar pel número corresponent. També en permet descarregar el número complet. D’altra banda, si el que es busca és una data o número concret es pot trobar mitjançant un enllaç que els presenta per ordre cronològic.

Plaça Vella

Plaça Vella és la revista del Centre d’Estudis de Castellar del Vallès – Arxiu d’Història. De periodicitat anual, publica articles de recerca relatius a qualsevol àmbit de coneixement relacionat amb el municipi de Castellar del Vallès i es dirigeix tant a especialistes com al públic en general. Accediu als últims números.

Portada de la Plaça Vella 63

L'epistolari de Joan Arús

L’epistolari del poeta castellarenc Joan Arús es pot consultar en línia en la seva totalitat. La consulta és senzilla, amb una interfície que permet aplicar-hi filtres i accedir a la imatge digitalitzada de qualsevol document amb un clic.

L’epistolari consta de 1.129 documents datats entre l’any 1909 i 1982, d’uns 400 remitents, entre els quals destaquen figures com Eugeni d’Ors, Joan Puig i Ferreter, Carles Riba, Antoni Rovira i Virgili, Joaquim Ruyra o Joan Sales, i aporten informació sobre els costums de l’època, el tarannà i les idees del poeta, alguns companys de professió i les seves amistats.

Documentació del castell de Castellar

Accés a l’inventari de la documentació digitalitzada de l’Arxiu Patrimonial Fontcuberta, concretament la que correspon al municipi de Castellar. Aquesta documentació ha estat digitalitzada per la Universitat de Barcelona, que n’ha cedit una còpia al Centre d’Estudis de Castellar perquè es pugui estudiar.

Per facilitar-ne la consulta, posem en línia l’inventari de les carpetes que es poden consultar al Centre d’Estudis. També us podeu descarregar l’inventari complet, que inclou documentació no referent a Castellar.

A més, la Universitat de Barcelona també ha posat a l’abast dels usuaris l’Arxiu Patrimonial Fontcuberta, que podeu consultar a continuació.

Fons Mas Canyelles

Inventari del fons Mas Canyelles:
 
 
 
Per consultar els documents digitalitzats cal sol·licitar l’autorització dels propietaris omplint el formulari següent:
 
Mas Canyelles

Santa Maria del Pi

El Centre d’Estudis – Arxiu d’Història de Castellar va dur a terme la digitalització del fons documental de la parròquia de Sant Esteve de Castellar custodiat a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona (APSMP), gràcies a un acord de col·laboració entre tots dos arxius.

Seguiu l’enllaç per consultar l’inventari del fons Santa Maria del Pi, subfons de Castellar.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot