Fons Santa Maria del Pi

L’Arxiu d’Història de Castellar va dur a terme la digitalització del fons documental de la parròquia de Sant Esteve de Castellar custodiat a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona (APSMP), gràcies a un acord de col·laboració entre tots dos arxius.

La història d’aquest fons documental comença l’any 1561, quan la nostra parròquia es va unir a la Reverent Comunitat de Beneficiats de Santa Maria del Pi mitjançant una agregació canònica decretada pel Papa Pius IV. Des d’aleshores i fins al segle XIX, les rendes de la parròquia de Sant Esteve de Castellar van servir per sufragar la solemnitat de l’Ofici Diví de la basílica del Pi. 

Entre la documentació ara digitalitzada en destaca la que va generar tot el procés d’agregació. També hi trobem una sèrie de trasllats de documents medievals d’algunes masies de Castellar, que van ser recopilats per demostrar els límits jurisdicionals de la parròquia de Sant Esteve en un llarg plet que va mantenir contra la parròquia veïna de Sant Feliu del Racó.

L’APSMP també es va fer càrrec de la restauració d’alguns documents importants i va enllestir un inventari exhaustiu dels prop de tres-cents documents que formen aquest fons i que abasten del segle XII fins al XIX.

L’acord de col·laboració entre l’APSMP i l’AHCVA també va incloure la realització d’un estudi d’aquesta documentació que aportarà noves dades per a la història de Castellar i de les institucions implicades.

Consulteu l’inventari del fons Santa Maria del Pi, subfons de Castellar.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot