Sabadello, la vila medieval de Sabadell

Sabadello, la vila medieval de Sabadell

Quan

20/07/2022    
19:30 - 20:30
Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història
Gratuït
Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història
Completes

On

Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història
Carrer de la Mina, 9, Castellar del Vallès, Barcelona, 08211, Barcelona

Tipus d'event

Entre els anys 1340-1370 la vila de mercat, coneguda com a Sabadello, quedarà cenyida i closa per un perímetre de muralla i fossat defensiu perfectament delimitats, constituint una vila fortificada de certa entitat. A partir de l’arqueologia, coneixem gran part d’aquest circuit emmurallat i vallejat, i sabem que la vila fortificada presentava una planta rectangular allargassada, amb un perímetre de muralles de 940 m lineals i una àrea de 25.800 m2. En aquest sentit, l’existència del barri medieval del Raval a l’extrem nord de la vila, del qual tenim constància arqueològica ja en el s. XIII, va comportar que aquest quedés protegit i encerclat per la muralla i fossat del s. XIV, forçant i generant un apèndix allargassat del nucli fortificat de la vila en aquest sector.

Entrada l’època moderna, a partir de mitjan del s. XVI i durant tot el s. XVII, la vila experimenta una forta transformació i un canvi rellevant en la seva configuració i estructuració urbana. D’una banda, es detecta la progressiva desaparició i eliminació dels sistemes defensius de la vila fortificada, amb l’enderroc de trams de muralla i el rebliment i cobriment del fossat. I d’altra banda, es constata la instal·lació i proliferació de tallers i àrees artesanes en zones perifèriques del nucli emmurallat entre el s. XVI i XVIII, i amb especial intensitat i concentració en el Raval, constituint veritables barris artesans.

De forma molt especial, l’arqueologia ha constatat la presència d’obradors i tallers de vidre del renaixement, que esdevenen, ara com ara, dels pocs casos coneguts a Catalunya. Així com una abundància de terrisseries, amb una dotzena d’obradors i forns, amb diferents estructures associades a la producció, com ara vogis, pous, basses, abocadors i testers. En línies generals, aquestes activitats artesanes aniran desapareixent progressivament entrat el s. XIX amb la industrialització i l’aparició dels primers vapors a la vila pels volts de 1840.

*L’acte finalitzarà amb un refrigeri i copa de cava per a tota l’assistència, al Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història, al carrer de la Mina, 9.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot