Un Tomb per la Història: ‘El jaciment de Castellar Vell’

Un Tomb per la Història: 'El jaciment de Castellar Vell'

Quan

27/02/2022    
10:00 - 12:30
Aparcament del Viena
Socis: Gratuït / No socis: 5 €
Centre d’Estudis de Castellar del Vallès - Arxiu d’Història
Completes

On

Castellar Vell
Castellar Vell, Castellar del Vallès

Tipus d'event

Aquest diumenge, el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història, en col·laboració amb l’Ajuntament, ha portat a terme el segon itinerari del cicle Un Tomb per la Història, ‘El jaciment de Castellar Vell’. Aquesta vegada, el centre d’interès ha estat a Castellar Vell, on s’ha permès l’entrada a l’ermita. L’arqueòleg Jordi Roig s’ha encarregat del guiatge i les explicacions perquè els participants a l’activitat coneguin més a fons les dades que es tenen del jaciment arqueològic medieval, del vilatge d’època carolíngia i de l’església i parròquia de Sant Esteve.

L’antiga església de Sant Esteve està situada al paratge conegut per Castellar Vell (o puig de Castellar Vell), al terme de Castellar del Vallès. Aquest indret forma part d’una de les serres interfluvials que caracteritzen el relleu del Vallès, proper a la serralada Prelitoral, tallat per sots de torrenteres. L’església és l’element més característic d’aquest conjunt. L’antic temple parroquial de Sant Esteve forma part del conjunt arqueològic i arquitectònic de Castellar Vell, també amb les runes del mas de la rectoria i el jaciment del vilatge medieval. El vilatge alt medieval ha estat identificat a partir de les sitges i el fossat descoberts i excavats l’any 1995. L’extensa documentació dels segles X-XI sobre aquesta àrea de Castellar ha permès situar amb relativa precisió alguns dels llocs de poblament, esglésies, castells, terres, accidents geogràfics, etc.

El jaciment medieval de Castellar Vell i l’església de Sant Esteve han estat objecte, fins ara, de 6 campanyes d’actuació arqueològica (anys 1995-1997, 2000-2001 i 2007). Amb tot, tan sols tenim excavada una quarta part del jaciment. Els resultats obtinguts amb aquestes primeres excavacions, posen de manifest l’interès històric i arqueològic del conjunt i subratllen la necessitat de continuar cap a l’exterior, especialment a la zona del vilatge, a l’espai de la rectoria i al voltant de l’església.

A partir de les excavacions arqueològiques ha estat possible establir sis fases d’ocupació i d’evolució del jaciment, a partir de les restes i estructures arqueològiques localitzades i la seva seqüència estratigràfica i cronològica, amb més de 1.000 anys d’evolució històrica. Descobriu-ho a Un Tomb per la Història, ‘El jaciment de Castellar Vell’.

Les inscripcions són nominals, és a dir, una inscripció només és vàlida per a una persona. El termini màxim per inscriure’s a l’activitat és el divendres abans de la sortida a les 20 h. L’organització es reserva el dret de suspendre o modificar la sortida per mala previsió meteorològica o si ho considera oportú. L’activitat és gratuïta per als socis i té un cost de 5 € per als no socis.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot