El Tomb per la Història ens porta al riu Ripoll

El Tomb per la Història, l’activitat d’èxit que porta a terme cada mes el Centre d’Estudis Castellar, va portar els participants diumenge 17 de setembre durant tot el matí a visitar els diferents molins que recorren el riu Ripoll, més concretament del molí Mornau fins al Fontanet, al terme municipal de Sabadell. En aquesta ocasió, els guies van ser Mercè Argemí, dels Amics del Ripoll; Francesc Macià, de la UES, i el biòleg Albert Sorolla.

Els molins, presents al llarg de tot el riu, van ser una eina de poder feudal durant l’edat mitjana, i encara avui se’ls associa amb els horts o amb l’aprofitament d’aigua, encara que el molí estigui en desús.

Al llarg de la visita, els visitants van poder conèixer altres molins del riu Ripoll, com el molí Mornau, catalogat com a bé cultural d’interès local, que va ser farga de claus; molí fariner, polvorer i de paper de fumar, i draper, entre d’altres. Per la seva banda, el molí d’en Font era fariner, mentre que el de Mas Carbó segueix en ús com a fàbrica. D’altra banda, és interessant notar que els propietaris dels molins Bessons eren els senyors d’Òdena, que es diu que van establir el nucli de Sabadell, avui al centre de la ciutat. També es va passar pel molí Torroella, documentat per primera vegada el 999, es va fer una parada a l’ermita de Can Junqueras per esmorzar i es va visitar el monòlit en reconeixement a les víctimes de les riuades del 1962. Finalment, es va visitar el molí Fontanet.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot