Les JEP 2023 al castell de Clasquerí, tot un èxit

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, les JEP 2023, el Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història va organitzar una sortida al castell de Castellar, també conegut com a castell de Clasquerí, diumenge 15 d’octubre. La proposta va tenir dues sessions, una al matí (de 10 a 13 h) i una altra a la tarda (de 16 a 19 h).

L’itinerari va començar al costat del Viena, on la guia, la historiadora Gemma Perich, va mostrar una panoràmica del castell i Castellar Vell abans d’emprendre el camí que passa per Ca n’Oliver i fins a aquesta edificació. Perich va explicar, aleshores, alguns aspectes de la masia annexa al castell, així com l’aqüeducte que menava aigua de l’un a l’altra. Tot seguit, es va visitar la capella de Santa Bàrbara, situada al pati del castell, i es va continuar explicant la història d’aquest indret tan emblemàtic, declarat bé cultural d’interès nacional, i que formava part d’un territori extens, que arribava fins a Sant Cugat, Terrassa i Sant Llorenç.

Al pati de l’edifici principal, on es poden observar dues escales en façanes encarades, a més d’un pou a l’espai central, Perich va explicar diversos esdeveniments històrics ocorreguts al castell. La historiadora va recordar alguns dels litigis viscuts per les diverses famílies que l’havien ocupat, així com els nombrosos canvis de propietaris que va viure l’edifici, fins que els Montcada el van adquirir. Després va passar als Clasquerí, i actualment és propietat dels Fontcoberta. Tots aquests propietaris descendeixen de la mateixa línia genealògica.

Seguidament, els actors i actrius del Grup de Teatre d’Història van escenificar l’explicació històrica de Perich en les JEP 2023. En l’escenificació, Isabel de Clasquerí, hereva i propietària del castell, viu moments difícils per culpa del seu cosí, Pere Vila, que li’n volia usurpar. Per sort, Isabel va comptar amb l’ajuda del seu advocat, que va defensar-ne la propietat. Els Clasquerí van anar esdevenint els propietaris més poderosos de la rodalies i encara avui tenen potestat per seguir cobrant els censos dels territoris dels quals són propietaris.

Finalment, els assistents van poder accedir a les dependències interiors del castell, començant per la planta baixa, les diverses estances del primer pis i el terrat del segon pis, des d’on es poden admirar unes vistes magnífiques.

La resposta a les JEP 2023 va ser tan positiva (les inscripcions es van esgotar amb prou feines unes hores després d’obrir-se) que l’organització va haver de limitar la visita a cent persones. Vist aquest enorme èxit, la visita es repetirà al desembre. El públic va ser molt receptiu i va estar molt agraït, cosa que demostra la seva satisfacció per la visita i la seva organització. D’aquesta manera, es tanca una jornada que ha acomplert totes les expectatives.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot