Un tomb per conèixer Pere Quart a Castellar

Diumenge 26 de novembre es va portar a terme una nova edició del Tomb per la Història del Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història, aquesta vegada al voltant de la figura, l’obra i la vida de Pere Quart a Castellar, poeta emblemàtic que, tot i que va néixer a Sabadell, tenia uns profunds vincles amb la vida.

Amb el guiatge de l’historiador Llorenç Genescà i el professor de literatura Anton Carbonell, es basava en un itinerari similar, impulsat feia temps, en el marc de L’Aula d’Extensió Universitària. La sortida va comptar amb diverses lectures del poeta Joan Oliver i de Joan Arús, a càrrec de la secció literària del Centre d’Estudis.

L’activitat, que va tenir uns 8 quilòmetres, va començar davant la casa de Joan Arús, on Genescà i Carbonell van fer les primeres explicacions històriques i literàries a la figura de Pere Quart a Castellar, en què es van destacar la influència i relació que va tenir el poeta castellarenc amb la Colla de Sabadell, de la qual formava part Joan Oliver.

Les parades següents van ser a la Miranda, on es va destacar la passió d’Oliver pel Vallès, que va marcar-li la infantesa, i el seu amor per la terra. Des de l’exili, el poeta la recordava amb una mirada nostàlgica i romàntica. Tot seguit, el grup va dirigir-se al monument a Pere Quart a Can Carner. A més de la lectura d’un poema, es va reivindicar la restauració de l’espai, que es troba molt deteriorat.

El punt d’aturada següent va ser a la masia de la família, ca n’Oliver, on es va parlar de la família i la infantesa del poeta, marcada per la mort dels seus germans, així com de diversos moments molt importants en la vida de Pere Quart, com el seu refugi al Castell de Castellar durant la guerra civil o la seva voluntat de no perdre el mas, que finalment la família va haver de vendre.

Finalment, la ruta de Pere Quart a Castellar va acabar a Can Borrell, masia que va ser propietat d’Enric Oliver i Turull, tiet de Joan Oliver i sacerdot, tot un personatge amb anècdotes d’allò més divertides i políticament incorrectes.

Encara que estava previst llegir una breu antologia del poeta, per raons de temps es va suspendre. No obstant, els participants van poder gaudir d’una visita a Can Borrell, una finca impressionant de l’arquitecte Juli Batllevell.

L’acte va ser tot un èxit, ja que va comptar amb l’assistència de més de cinquanta persones, entre elles la presidenta de la Fundació Bosch i Cardellach, Glòria Dalmau; el traductor, i familiar d’Arús, Joan Sellent, i el traductor Miquel Desclot.

A més, durant l’acte es va recordar Adrià Garriga, responsable de La Muntada i desaparegut fa poc, que també va ser ànima també d’aquest projecte literari quan va néixer com a tal.

El proper itinerari tindrà lloc el 16 de desembre al Castell de Clasquerí i s’inclourà en els actes solidaris per La Marató de TV3.

Podeu llegir el dossier amb les explicacions de la ruta de Pere Quart a Castellar seguint l’enllaç.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot