Vespres amb Història: La criptogínia, amb Llorenç Genescà

Dimecres passat, 12 de juliol, es va portar a terme a Ca l’Alberola una nova edició de l’activitat estival del Centre d’Estudis – Arxiu d’Història de Castellar del Vallès. Els Vespres amb Història: La criptogínia, a càrrec de l’historiador Llorenç Genescà, va ser una xerrada que va comptar amb una cinquantena de persones.

Genescà va explicar com durant tota la història humana hem viscut submergits en el patriarcat, un sistema sexista i omnipresent que ha oblidat o no ha donat el lloc que corresponia al 60% de la població mundial, les dones.

Així, l’historiador va criticar com des de petits, se’ns ha explicat una història que recorda les gestes dels homes, no les de les dones, i com als llibres d’història s’ha representat la població femenina amb rols de maternitat o de cuidadores. De fet, Genescà va repassar diferents moments de la història (com la prehistòria, Egipte, l’època clàssica, el romanticisme o el segle XX i l’època contemporània) i va mostrar com, encara que en totes les èpoques hi ha dones, no en sabem gairebé res.

L’historiador va continuar la xerrada parlant de dones que han tingut papers importants en la història, com ara reines, polítiques o militars, i va presentar les primeres feministes que van lluitar contra el patriarcat.

Per acabar, Genescà va instar els assistents a la xerrada a posar-se “ulleres liles” per començar a concebre la història d’una altra manera i preguntar-se on són les dones.

 

Xerrada següent: ‘La necròpolis de la plaça Major’

Després dels Vespres amb Història: La criptogínia, arriba el moment de fer la tercera i última xerrada d’aquest cicle, La necròpolis de la plaça Major. En aquesta ocasió, l’arqueòleg Jordi Roig parlarà del jaciment de la plaça Major a partir de les troballes fetes durant la intervenció arqueològica el 2003, amb motiu de la remodelació d’aquest espai, que va deixar al descobert un assentament del neolític i un poblat de l’antiguitat tardana.

L’activitat es durà a terme a Ca l’Alberola, dimecres, 19 de juliol, a les 19.30 h. No cal fer reserva prèvia i la xerrada acabarà amb un petit refrigeri.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot