Inici

Actualitat

Un Tomb per la Història: ‘Les dones de Castellar’
A càrrec de l’historiador Llorenç Genescà
Amb l’actuació del Cor d’Atzamares i les Rebels de bracet, del Cor Sant Esteve

Horari: Diumenge, 12 de març, a les 10 h

Lloc: Jardins del Palau Tolrà

Durada de l’itinerari: De 10 a 12.30 h. L’activitat finalitzarà a la Sala de Plens de l’antic Ajuntament, al carrer Major, 74.

Preu: Socis: Gratuït / No socis: 5 euros

La ruta “Les dones de Castellar” és una passejada que pretén recuperar un tros de la història i el paper de les dones a Castellar del Vallès. Parlarem de dones amb noms i cognoms, d’oficis, de gènere, de rols, models de família, patriarcat i feminisme.

Les inscripcions ja s’han esgotat. Més informació, aquí.

Presentació del curtmetratge ‘No eren bruixes’, al BRAM 2023

Presentació del curtmetratge ‘No eren bruixes’

1 de març, 19 h

A l’Auditori Miquel Pont
Amb la participació de:

Marina Antúnez, presidenta CECV-AH
Raül Esteve, codirector
Lluís Campmajó, codirector i animador
Joan Mundet, il·lustrador

No us perdeu la presentació del curtmetratge No eren bruixes en el marc del festival de cinema BRAM. L’acte tindrà lloc a l’Auditori Municipal Miquel Pont el dia 1 de març a les 19 h i comptarà, a més de la projecció del curtmetratge, amb la participació de Marina Antúnez, presidenta CECV-AH; els codirectors Raül Esteve i Lluís Campmajó, que també exerceix com a animador, i l’il·lustrador, Joan Mundet.

Més informació, aquí.

ATENCIÓ! POSPOSAT A L’ABRIL. Diumenge 26 de febrer, Tomb per la Història a l’església de Sant Feliu del Racó

A causa del mal temps, malauradament hem de posposar aquest Tomb per la Història a l’abril. Gràcies i perdoneu les molèsties.

 

Horari: Diumenge, 26 de febrer, a les 10 h

Sortida: Plaça d’El Mirador
*Qui tingui problemes de mobilitat, pot anar directament amb vehicle propi a Sant Feliu, on ens trobarem tots a les 11 h

Preu: Gratuït per als socis, 5 € per als no socis
Organització: Centre d’Estudis – Arxiu d’Història de Castellar del Vallès
L’itinerari finalitzarà a les 12.30 h a Sant Feliu del Racó.

L’església de Sant Feliu està situada a l’entrada de la població, té uns orígens antiquíssims, que es remunten al principi del cristianisme, encara que es va destruir al segle XVIII per poder-la ampliar i canviar-ne l’orientació, de manera que la majoria de l’edifici actual és del segle XIX (1819) i segueix l’estil bizantí. 

Diumenge, 26 de febrer, en aquesta nova edició del Tomb per la Història descobrirem tots els secrets arquitectònics de l’església de Sant Feliu del Racó gràcies a l’arquitecte J. M. Masagué i, a més, podrem gaudir d’una actuació de l’escola de música Artcàdia.

Més informació i inscripcions aquí.

Convocatòria als II Premis de Treballs de Recerca de Batxillerat oberta

Premis Batxillerat

Aquest mes de gener del 2023, la Junta del Centre d’Estudis de Castellar del Vallès – Arxiu d’Història (CECV-AH) ha aprovat les bases reguladores dels II Premis de Recerca de Batxillerat.

Els treballs que s’hi vulguin presentar han de tenir relació amb el municipi de Castellar. El jurat, format per personalitats del municipi relacionades amb l’art i la cultura, atorgarà tres premis que consistiran en tres vals de 600 €, 500 € i 400 €, a més d’un lot de productes, que els guanyadors podran gastar en dos comerços de Comerç Castellar.

El veredicte es donarà a conèixer a mitjans de juny en un acte celebrat al Centre d’Estudis de Castellar del Vallès – Arxiu d’Història.

Més informació aquí.

Diumenge dia 29, un Tomb per la Història: “El castell de Castellar”, a càrrec de l’historiador Llorenç Genescà

Horari: Diumenge, 29 de gener, 9 a 13 h

Sortida: 9 h – Aparcament Viena Castellar

10 h – Arribada al Castell de Clasquerí
10 h a 12.30 h – Visita guiada a càrrec de l’historiador Llorenç Genescà
12.30 h – 13 h – Concert de guitarra a càrrec d’Els Collons del Pare Rababa
13 h – Tornada a Castellar
Preu: Gratuït per als socis, 5 € per als no socis
Organització: Centre d’Estudis – Arxiu d’Història de Castellar del Vallès

Des del segle X al que avui és el terme municipal de Castellar del Vallès hi ha constància de l’existència d’un castell que era un dels centres de control de la vida del territori. Aquest castell que a partir del segle XIII passarà a mans de la família Clasquerí. Personatges com Ermessenda de Carcassona, Guillema de Montcada, Antoni de Meca o Elisabet de Cardona n’han sigut propietaris i ocupants que ens poden explicar la seva història.

Més informació aquí.

Divendres, dia 16, xerrada sobre el judici i sentència de les dones de Caldes acusades de bruixeria i projecció del tràiler del CECV- AH ‘No eren bruixes’

Divendres 16
19.30 h – XERRADA I PROJECCIÓ
Xerrada sobre el judici i sentència de les dones de Caldes acusades de bruixeria, a càrrec de Ricard Jiménez, de COOLTUR

Projecció del tràiler del CECV- AH ‘No eren bruixes’, a càrrec de Raül Esteve, Joan Mundet Lluís Capmajó

Sala Violant Carnera del CECV-AH
Organització: Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història
*Recapte solidari del CECV-AH per la Marató TV3, a l’entrada

La xerrada anirà a càrrec de COOLTUR Turisme Cultural, i se centrarà en la història de les dones de Caldes de Montbui acusades de bruixeria. COOLTUR és un projecte que neix l’any 2017 de la mà d’un petit equip format per persones amb una àmplia experiència i coneixements en la història, la cultura i el patrimoni Té com a objectius la promoció econòmica tant dels municipis com de les seves empreses i posa en valor i dona a conèixer la història, la cultura i el patrimoni local.

A continuació, es projectarà el tràiler No eren bruixes. El projecte és un avançament del curtmetratge que es presentarà al BRAM! 2023 i que recupera la història de les dones que van ser condemnades per bruixeria i penjades al segle XVII a Castellar del Vallès. La càpsula audiovisual està impulsada pel Centre d’Estudis de Castellar, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i compta amb la participació de les historiadores Gemma Perich i Ester Planas, la periodista Marina Antúnez, i la creació, realització i edició a càrrec de Raül Esteve, l’il·lustrador Joan Mundet i el dissenyador Lluís Capmajó.

Dissabte, dia 17, inauguració de l’exposició ‘A reveure’, de Maria Losada, i taller de gravat amb tubercles (proposta familiar)

Del 17 de desembre del 2022 al 21 de gener del 2023
Els dimarts, de 10 h a 13 h, i els divendres, de 16 h a 20 h
Sala Violant Carnera del CECV-AH
Organització: Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història

La il·lustradora Maria Losada ens proposa una exposició que ens permetrà endinsar-nos al món de la il·lustració infantil i juvenil a través de la reinterpretació de contes tant coneguts com La Caputxeta Vermella, Matilda o Tristes Armas, entre d’altres. A la mostra, es podran veure obres inèdites de petit format tradicional i en format digital per a tots els públics.

En motiu de La Marató de TV3, es realitzarà un taller de gravat amb tubercles i goma EVA destinat als més menuts. Tot el material serà gratuït, si bé tothom qui ho vulgui podrà fer un donatiu per la Marató.

Un Tomb per la Història: “Les bruixes a Castellar del Vallès”, amb Gemma Perich, l’Esbart Teatral, la companyia La Forca i els Atabalats de l’IE St Esteve

El Centre d’Estudis de Castellar proposa un itinerari històric per conèixer els fets ocorreguts al segle XVII (any 1619) a Castellar del Vallès, amb la condemna a la forca de les dones Violant Carnera, Eulàlia Oliveres i Jerònima Muntada. Van ser declarades bruixes i penjades a l’Era d’En Petasques. El recorregut anirà a càrrec de la historiadora Gemma Perich. L’acte finalitzarà als Jardins del Palau Tolrà, on hi ha prevista una teatralització amb dos grups teatrals. D’una banda, l’Esbart Teatral de Castellar i després, la companyia de Caldes de Montbui La Forca.

Podeu llegir més info i inscriure-us-hi aquí.

Setmana de la Pedra Seca: diumenge 27, nou Tomb per la Història i el 25, xerrada

 

El diumenge dia 27 de novembre el Grup de la Pedra Seca del CEC i el Centre d’Estudis – Arxiu d’Història de Castellar del Vallès us proposen recórrer els indrets propers del municipi on podem trobar construccions de pedra seca. El recorregut fa uns 3,4 km, té un desnivell de 45 m i a la tornada s’oferirà un refrigeri.

A més, el dia 25 organitzem una interessant xerrada sobre la pedra seca, amb vídeos, per anar ben preparats a la sortida.

Les inscripcions ja s’han obert.

Consulteu més informació i inscriviu-vos-hi aquí.

Nou Tomb per la Història el 23 d’octubre: el cementiri de Castellar

El 23 d’octubre tenim nou Tomb per la Història! Aquesta vegada, la historiadora Gemma Perich ens explicarà els secrets i la història d’un espai emblemàtic del municipi, el cementiri de Castellar del Vallès.

Ja s’han esgotat les inscripcions per als dos torns, gràcies per la confiança!

El 9 d’octubre, sortida amb les Jornades Europees de Patrimoni: El Puig de la Creu, cultura i patrimoni

Les places per a aquesta activitat s’han exhaurit, moltes gràcies per la confiança!

L’ermita del Puig de la Creu  obre les portes el dia 9 d’octubre, amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany tornaran a ser organitzades pel Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història, amb la col·laboració dels Amics del Puig del Creu. Precisament, aquest Puig serà l’eix temàtic de la proposta.

En aquesta propera ocasió, es convidarà l’assistència a un itinerari matinal per gaudir, ja a l’ermita, d’una explicació històrica al pati, a càrrec dels historiadors Gemma Perich, Ester Planas, Llorenç Genescà i l’arquitecte Josep Maria Masagué, i també s’oferirà un tast de vins amb context històric de vins de la zona del Parc de Sant Llorenç. Més informació aquí.

Propera sortida d’Un Tomb per la Història el 10 de setembre

 

Dissabte 10 de setembre es rependran les sortides de l’activitat Un Tomb per la Història, que amb motiu de la Festa Major se centraran en un dels edificis més emblemàtics del municipi, l’església de Sant Esteve de Castellar.

A càrrec de l’historiador Llorenç Genescà, la sortida “Vida i miracles de Sant Esteve de Castellar” se centra en la història d’aquest edifici. A més, coneixerem més detalls de Castellar Vell, el neogòtic, els passatges, les fonts de pedra tosca, la rectoria, el període de la Guerra Civil. Us convidem a descobrir-ho amb nosaltres.

Inscripcions exhaurides.

Exposició de Festa Major ‘Relleus antropomorfs’, d’Esteve Prat

 

Inauguració: 10 de setembre a les 11
Lloc: Sala Violant Carnera del Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història al carrer de la Mina, 9
 
El 10 de setembre a les 11 del matí, amb motiu de la Festa Major, s’inaugura la mostra del castellarenc Esteve Prat Relleus antropomorfs a la Sala Violant Carnera del centre.
 
A més a més, l’exposició estarà oberta els dies 10, 11 i 12 de setembre, de 17 h a 20 h i cada divendres en el mateix horari, fins al 7 d’octubre del 2022.
 

La temàtica de les obres és la figura humana, una temàtica que l’autor va començar a treballar l’any 2015 i que ha anat evolucionant a partir de plantejaments, conceptes i interpretacions i tècniques molt diverses al llarg d’aquest temps.

La tècnica utilitzada ha estat prenent com a base l’experimentació amb diversos materials actuals on les ciències de la física i la  química juguen un paper important en l’aparició de noves matèries que, utilitzades amb finalitats i contexts artístics, donen uns resultats apartats dels tractaments escultòrics  tradicionals.

Aquesta exposició mostra, doncs, formes d’aparença humana on es poden distingir rostres, cossos i parts de la figura.

Avui Vespres amb Història: Itinerari pels antics cinemes de Castellar

Cinema Excelsior

El Club Cinema Castellar Vallès i el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història proposen una visita guiada pel centre urbà passant pels llocs on hi havia hagut sales de cinema a la vila: Cal Tort, l’Ateneu, La Rabassada, el Cafè Cinema Mundial, el Cinema Excelsior (antic Patronat de Sant Josep), el Centre Parroquial, l’Ateneu i el Cinema Califòrnia. La ruta finalitzarà amb una copa de cava al Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història.

Durant tota la ruta es mostraran fotos antigues dels espais i programes de cinema. L’itinerari serà dimecres 13 de juliol a les 19.30 h. Més informació, aquí.

El dia 1 s’obren les inscripcions dels Vespres amb Història

El Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història us convida a una vetllada distesa al costat de la història del municipi. És per això que, durant el mes de juliol, ha organitzat diversos esdeveniments culturals oberts a la ciutadania que ens permetran apropar-nos a personalitats i fets històrics destacats de Castellar del Vallès.

La primera sessió estarà dedicada als cines de Castellar (13 de juliol, 19.30 h) i la segona, a la vila de Sabadellos.

Esperem que us agradin i que puguem gaudir-ne plegats.

Més informació, aquí.

Un Tomb per la Història: “Passejant amb el poeta Joan Arús”

Cartell Arús Horitzontal

Aquesta vegada, recorrerem el paisatge castellarenc a través de la poesia de Joan Arús, retrobant indrets emblemàtics del nostre terme com el Brunet, la zona boscosa de la Malesa, el Gorg del Fitó, la passera del Ripoll de Can Juliana, l’església de Sant Esteve de Castellar des de la passera de Fontscalents, etc. Acompanyats de lectures poètiques, retrobarem el poeta que va descriure el paisatge castellarenc als seus versos. La sortirà serà el diumenge 26 de juny a les 9. Més informació, aquí.

Exposició de Francesc Layret i entrega de premis de recerca de batxillerat


Aquest divendres, dia 3 de juny, a les 19 hores, al local del Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història (carrer de la Mina, 9), s’atorgaran els primers premiats dels primers Premis de Recerca de Batxillerat. Els guardons volen reconèixer la feina dels estudiants de batxillerat que han treballat per fomentar la matèria històrica local a través de la recerca. En aquest sentit, en un acte institucional, s’entregaran dos premis dotats en 500 euros cada un als millors treballs.


EXPOSICIÓ FRANCESC LAYRET


L’exposició Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme també s’inaugura aquest divendres dia 3, després de l’entrega de premis. Aquesta mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració del CECV-AH amb l’Ajuntament de Castellar, l’Ajuntament de Sabadell i el Museu d’Historia de Sabadell. Comissariada per l’historiador Jordi Serrano, que serà present a la inauguració i que també oferirà una xerrada el dia 8 de juny, a les 20 h, titulada Qui era Francesc Layret, la mostra fa un repàs a la vida de l’advocat Francesc Layret que va dedicar-se a la defensa dels treballadors i a la construcció d’una força política catalanista que representés la classe obrera, i s’expliquen molt especialment les seves darreres 36 hores, 20 de les quals les va passar a Sabadell, abans que pistolers pagats per la patronal catalana acabessin amb la seva vida.

Nova mostra d’art “Pel Rodal”, de Maria Moncal.

La Secció d’Art del Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història presenta dijous una exposició de Maria Moncal.

La Sala Violant Carnera acollirà, des de dijous 17 fins el 14 d’abril. L’urban sketcher Maria Moncal presenta una visió personal de Castellar i el seu entorn plasmat en els seus dibuixos. La Secció d’Art, conjuntament amb l’artista, han triat una serie de fotografies antigues procedents de l’Arxiu d’Història per combinar-les amb aquests dibuixos.

L’exposció es podrà veure els dijous i dissabtes, de 18 a 21 h, i els divendres, de 17 a 20 h.

EXTRA EXTRA! Ja és aquí el número 62 de la revista “Plaça Vella”.

Benvolguts socis i sòcies, i a les persones que no en sou també, ja tenim aquí la revista ‘Plaça Vella’ número 62.

En aquest volum hi hem volgut destacar l’impacte del setè art a la nostra vila. I és que, des de la seva aparició, el cinema ha esdevingut un dels refugis més importants per encarar els temps incerts com els que hem viscut els últims anys. El cinema ens explica històries i ens fa viure altres vides. Cal agrair la immensa tasca de l’entitat que promou i difon el cinema a Castellar, el Club Cinema Castellar Vallès, que ha treballat intensament des de fa mesos en la recerca i documentació per poder veure fet realitat aquest monogràfic que podreu llegir.

També hem d’agrair la col·laboració de la historiadora Gemma Perich i de l’arqueòleg Jordi Roig. A l’apartat de miscel·lània trobareu dos articles seus molt interessants sobre la conformació de l’espai urbanístic de la vila.

Ja disponible a les llibreries de Castellar del Vallès!

Esperem que us agradi!

Ens plau presentar-vos un nou projecte del Centre d'Estudis Castellar - Arxiu d'Història

Cicle d’itineraris 2022: ‘UN TOMB PER LA HISTÒRIA’

Al llarg de l’any 2022 es podrà gaudir d’un itinerari al mes relacionat amb la història i el patrimoni a Castellar del Vallès de la mà d’experts i expertes en la matèria d’història, arqueologia, etc. Els itineraris es realitzaran al mateix municipi i recorreran diferents ubicacions vinculades amb fites històriques del poble. Us convidem a acompanyar-nos i gaudir d’aquesta experiència!

Trobareu la informació i les inscripcions de les sortides a la pestanya d’aquest mateix lloc web o a través del següent enllaç http://centreestudiscastellar.cat/un-tomb-per-la-historia/

Exposició “Com a casa” de Nadryv

Dissabte, 27 de novembre, a les 17 hores, inaugurem l’exposició ‘Com a casa’, de Nadryv, a la sala Violant Carnera del CECV-AH. A l’acte inaugural es comptarà amb l’actuació del grup local Lòxias.

‘Com a casa’ sorgeix de la idea de quatre artistes castellarenquesMarta López, Viena Boedo, Sara Bosch i Laia Capdevila – de plasmar tot allò que les fa sentir bé.

La mostra ‘Com a casa’ es podrà veure fins al 13 de desembre:

 – Divendres i dissabtes: d’11 – 13 h i de 17 – 20.

 – Diumenges: d’11 – 14 h i de 17 – 19 h.

La paraula CASA és entesa, per a elles, com a estructura on vivim, un edifici que ens fa de llar de quatre parets i un sostre. “Hem agafat el concepte de llar per poder-lo plasmar en altres llocs, persones o coses que ens fan sentir ‘com a casa’ i ens serveix de fil conductor per poder treballar diverses tècniques”Cada artista, tot i treballar en diferents mètodes i tècniques, “no només volem transmetre una idea, sinó que volem transmetre’n moltes”. El més important és, per a elles, fer de l’exposició un lloc on la gent s’hi pugui sentir còmode o identificat.

Jornades Europees de Patrimoni: Itinerari guiat per les masies de Castellar i tast de mongetes de ganxet i vins.

Dissabte, 27 de novembre, a les 17 hores, inaugurem l’exposició ‘Com a casa’, de Nadryv, a la sala Violant Carnera del CECV-AH. A l’acte inaugural es comptarà amb l’actuació del grup local Lòxias.

‘Com a casa’ sorgeix de la idea de quatre artistes – Marta López, Viena Boedo, Sara Bosch i Laia Capdevila – de plasmar tot allò que les fa sentir bé. 

La mostra ‘Com a casa’ es podrà veure fins al 13 de desembre:

  • Divendres i Dissabtes: d’11 a 13 h i de 17 a 20 h
  • Diumenges, d’11 a 14 h i de 17 a 19 h.

La paraula CASA és entesa, per a elles, com a estructura on vivim, un edifici que ens fa de llar de quatre parets i un sostre. “Hem agafat el concepte de llar per poder-lo plasmar en altres llocs, persones o coses que ens fan sentir ‘com a casa’ i ens serveix de fil conductor per poder treballar diverses tècniques”. Cada artista, tot i treballar en diferents mètodes i tècniques, “no només volem transmetre una idea, sinó que volem transmetre’n moltes”. El més important és, per a elles, fer de l’exposició un lloc on la gent s’hi pugui sentir còmode o identificat.

Un any més participem a les Jornades Europees de Patrimoni. Enguany durem a terme un itinerari guiat per les les masies de Castellar del Vallès, un gran testimoni del nostre passat rural.

Les masies, que encara avui es conserven, també la seva documentació històrica, permeten conèixer  l’evolució de la vila alt medieval. Al final de la ruta es podrà gaudir dels productes de la terra. Dissabte 9 d’octubre podrem fer un tast de mongetes del ganxet a Can Casamada,  a càrrec de Carles Calsina. Diumenge 10 d’octubre un tast de vins de 5 quarteres a Ca n’ Ametller, a càrrec d’Adrià Garriga de la masia de la Muntada.

El lloc de sortida per ambdós dies serà a la Pl. d’El Mirador, a les 8 h.

Cal inscripció prèvia a través del següent formulari: https://forms.gle/nbvNt355wmr6AV2N8

Presentació del llibre Entre un somni i la realitat de Domènec Triviño i mostra expositiva.

El proper 16 de setembre a les 19h, Domènec Triviño presentarà el seu últim recopilatori literari basat en algunes de les reflexions recollides al llarg de la seva trajectòria artística entre els anys 1989 i  2021. 

Triviño destaca per un costat la relació directa amb el municipi i per l’altre, la connexió amb el món literari, que condiciona la seva obra i es tradueix en un projecte entre la figuració i l’abstracció.

Paral·lelament i complementant la presentació s’exhibirà una mostra pictòrica basada en el collage, formada per retrats i obres de petit i mitjà format, seleccionades dins del principi del joc, de l’expressivitat i de l’experimentació que l’artista advoca en tot el seu procés de treball i en la seva trajectòria creativa.

Inscripcions per a la presentació del llibre:  https://forms.gle/kXxN7hbM456YyUhp6

VESPRES AMB HISTÒRIA

Enguany el CECV-AH participa a les Nits d’Estiu que se celebren durant el mes de juliol. La proposta es concreta en tres activitats durant els vespres de dimecres 7, 14 i 21 a partir de les 19:30h relacionades amb la història i la cultura de Castellar del Vallès:

Dimecres 7
Vespres amb Història: Lectura poètica de Joan Arús
Recitació de poesies del poeta castellarenc Joan Arús, a càrrec de la secció literària del Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història

Dimecres 14
Vespres amb Història: El passat vitivinícola de Castellar
La vinya i la seva importància. Inclou tast de vins
A càrrec de l’arqueòleg Oriol Vicente

Dimecres 21
Vespres amb Història: Les bruixes de Castellar
El cas de les dones jutjades per bruixeria al segle XVII. Recorregut teatralitzat.
A càrrec de la historiadora Gemma Perich, amb la interpretació de l’ETC.

Aquestes activitats es duran a terme al CECV-AH (Carrer de la Mina, 9). L’activitat tindrà 1 hora de durada aproximadament, les places són limitades i el preu serà obert mitjançant taquilla inversa.

Us podeu inscriure a través del següent enllaç o bé del Whatsapp 670 98 69 63.

https://forms.gle/5byUD9vRKy9ipPto6

Us hi esperem!

FEM MEMÒRIA DEL CINEMA A CASTELLAR. TAULA RODONA

taula rodona-2

Enguany, el Club Cinema Castellar Vallès s’encarregarà de donar forma a la revista Plaça Vella 2021, dedicada a la història del cinema a Castellar. 

D’una banda, ho fa amb recerca documental al propi Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història i aprofitant molt material que ja ha estat confeccionat anteriorment amb exposicions que s’han fet pel BRAM! De l’altra, i aquí és on hi participa la ciutadania, recollint el testimoni oral. Necessitem que totes aquelles persones que tinguin records, experiències, anècdotes o fins i tot fotos o programes antics de cinema a Castellar es posi en contacte amb el Cineclub i l’Arxiu d’Història.

 

A Castellar del Vallès encara hi ha molta gent que se’n recorda de les sessions contínues del Califòrnia, del cinema al Centre Parroquial o a l’Ateneu, del cineclub dels anys 60 i 70, de les sessions escolars… El que sigui serà benvingut. Volem copsar com es vivia el cinema com a fet social quan a Castellar encara hi teníem sales.

Per això, el dia 19 de juny farem una taula rodona, dinamitzada per l’historiador Llorenç Genescà i a la Sala d’Actes, on tothom que tingui alguna història per explicar-nos ho pugui fer. Serà a les 11 del matí i per apuntar-se només cal deixar un missatge amb els noms i cognoms al correu electrònic info@clubcinemacastellar.com o al whatsapp del cineclub (644349211).

EXPOSICIÓ SOBRE EL MÚSIC JOAN TOMÀS I PARÉS (1896-1967)

Del 5 al 29 de maig de 2021
Lloc: Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història
De dimecres a divendres de 17 a 20 h / dissabtes de 10 a 13 h
Acte central: 15 de maig

El Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història acull a partir del 5 de maig, a la seva seu del carrer de la Mina, l’exposició itinerant “Músic de tot cor – Joan Tomàs i Parés, 1896-1967” comissariada per Liliana Tomàs i Roch.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural promou la celebració, aquest 2021, de l’Any Joan Tomàs i Parés (Barcelona, 1896-1967) amb motiu dels 125 anys del seu naixement. 

L’exposició dona a conèixer la figura, obra i mestratge del músic, que també va ser director de l’Orfeó Castellarenc, amb un recorregut per les diferents facetes en què va destacar. L’exposició conté documents i fotografies, algunes inèdites fins ara. També hi ha enllaços en format QR a músiques i vídeos que acaben d’il·lustrar el que s’explica.

La mostra romandrà oberta del 5 al 29 de maig i es podrà visitar de dimecres a divendres de 17 a 20 i els dissabtes de 10 a 13 hores a la sala expositiva “Violant Carnera” del CECV-AH.

L’acte central d’inauguració es durà a terme el dissabte 15 de maig a les 12 h als Jardins del Palau Tolrà, a càrrec de M. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Assocaicionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Liliana Tomàs i Roch, comissària de l’exposició i neta del músic, i les autoritats locals.

Per assistir a l’acte, cal inscripció prèvia a través del següent enllaç:

https://forms.gle/xRg9zwcz6qNaaMxN6

Per més informació sobre l’Any Tomàs:

www.mestrejoantomas.cat
www.anyjoantomas.cat
Canal Youtube Joan Tomàs: https://www.youtube.com/channel/UCAJ0sva5llMqw9tXDx0cIcg
Twitter: @MestreJoanTomas

PREMIS ALS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT

El Centre d’Estudis de Castellar publica les bases dels premis als Treballs de Recerca de batxillerat que s’atorgaran als millors treballs que tractin sobre temes relacionats amb el municipi de Castellar del Vallès. En la primera edició dels premis s’hi podran presentar els treballs finalitzats durant el proper curs 2021-22. Cada any s’atorgaran un màxim de dos premis valorats en 500 € cadascun. En el següent enllaç hi podeu trobar les bases per a participar-hi:

DARRERES ACTIVITATS:

10 d'octubre de 2020
Jornades Europees de Patrimoni

Tornen les JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI.

Enguany, el Centre d’Estudis hi participa conjuntament amb l’Ajuntament, amb la presentació del projecte audiovisual “Caràcters castellarencs”, basat en converses amb persones que viuen a Castellar del Vallès que ens ajudaran a fer un retrat de la vila a partir de les seves experiències personals envers la cultura, la història, l’associacionisme, el lleure, les relacions, etc.

Per a més informaciós sobre el projecte clica aquí

Clica aquí per inscriure’t a la presentació

Inscripció obligatòria

Dissabte 10 d’octubre a les 12 h

Auditori d’El Mirador

Places limitades

Nou Tomb per la Història el 23 d’octubre: el cementiri de Castellar

Atenció al públic

Amb l’objectiu d’adaptar-se a la situació actual, el Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història ha posat en marxa les següents mesures d’higiene i seguretat:
– Atenció al públic amb cita prèvia. Serà requerida obligatòriament la cita anticipada que es pot concertar per telèfon 937144088 o bé enviant un correu electrònic a info@centreestudiscastellar.cat
Cal tenir present:
– És obligatori l’ús de la mascareta.
– Respectar la distància de seguretat (2 metres) en tot moment.
– Es podran consultar documents de l’arxiu en un horari acordat prèviament i sempre i quan s’hagin demanat amb la suficient antel.lació. Es facilitaran guants i després de cada consulta, l’espai serà desinfectat i els documents posats en quarantena (15 dies).
En el correu de confirmació de la sol·licitud, s’informarà a l’usuari de les normes d’higiene i seguretat establertes.

La Farga ja disposa d’un cercador en línia

Aquestes setmanes de confinament han posat de relleu més que mai la importància que tenen avui les noves tecnologies i els recursos en línia. En aquest sentit, ja fa anys que des del Centre d’Estudis, fent ús dels mitjans tecnològics que tenim al nostre abast, vam iniciar el procés de digitalització de fons fotogràfics i documentals. En aquest marc, des del Centre d’Estudis s’ha programat un cercador en línia de l’històric setmanari castellarenc La Farga, publicat durant la República i la Guerra Civil. Fonts documentals com aquesta són molt valuoses per a la memòria històrica local. És per això que el setmanari La Farga (1933-1938) és de consulta obligada i indispensable per als investigadors del període, per a docents i alumnes o per a qualsevol persona que vulgui apropar-se al Castellar d’aquella època. Per aquestes raons, i aprofitant que el passat més de gener es van penjar a la web de l’Ajuntament de Castellar els 270 números del setmanari en format pdf que ja s’havien digitalitzat el 2014, des del Centre d’Estudis ens vam proposar de crear aquest cercador per tal de fer més pràctica i àgil la recerca d’informació i la seva consulta, atès que només es podia realitzar per números o dates concretes, però no per paraules clau.

Com funciona el cercador:

El funcionament del cercador és senzill. Després d’introduir les paraules o frase a cercar s’obté una llista de les pàgines del setmanari on apareixen. Clicant sobre el número de cada pàgina s’obre un visor que permet visualitzar-la i navegar pel número corresponent. També en permet descarregar el número complet. D’altra banda, si el que es busca és una data o número concret es pot trobar mitjançant un enllaç que els presenta per ordre cronològic. S’accedeix al cercador amb l’enllaç: centreestudiscastellar.cat/la-farga

Sobre La Farga:

La línia del setmanari era clarament catalanista, tal com s’anunciava a l’editorial del primer número, en el qual s’afirmava que la finalitat del setmanari era “l’enaltiment de Castellar i la difusió del catalanisme”.1 També s’afirmava que no era portaveu de cap partit polític, i això podem dir que era cert si ens fixem en la composició del seu equip de fundadors, format per membres de diferents tendències polítiques del catalanisme. Tot i que, segons Lluís Montagut –un dels fundadors–, la redacció estava dividida a parts iguals per tres membres de la Joventut de la Lliga (Pere Fontanet, Josep Sellent i Joan Blanquer) i tres d’Esquerra Republicana de Catalunya (Ricard Sampere, Valentí Buxadé i Lluís Montagut),2 Joan Blanquer ho matisaria posteriorment explicant que en el moment de la fundació tant Montagut com ell mateix eren independents i, per tant, jugaven un paper de moderadors dins la redacció quan era necessari.3

Més enllà d’aquest primer equip de redacció, La Farga va comptar amb un seguit de col·laboradors més o menys espontanis, els més habituals dels quals van ser J. Vives i Borrell, Amat Gosalbes, Marià Ventura, Josep Samaranch, Lluís Canet, Alfons Gubern i Miquel Santasuana. Segons Blanquer, aquests col·laboradors van ser claus per a la continuïtat del setmanari quan, per una raó o altra, el primer equip de fundadors va anar desapareixent de la redacció i la responsabilitat de mantenir viva la publicació va quedar en mans del seu impressor, Ramon Ribera.4

Per triar el nom del setmanari, l’autoanomenat Comitè d’Iniciativa va demanar l’ajut dels convilatans per trobar un nom que “encarnés quelcom de la personalitat de Castellar, a l’ensems que plasmés fidelment o d’una manera simbòlica les activitats que en el seu si es desenrotllaren”. La participació dels veïns va ser força nombrosa. De tots els noms rebuts els promotors van escollir el de La Farga després de descartar-ne tots els que s’allunyaven de les condicions demanades i de fer una llarga reflexió sobre els que havien passat aquell primer filtre. Finalment, segons escrivien al primer número, s’escollí el de La Farga perquè “és nom curt, de fàcil pronunciació i fa referència a una de les primitives indústries de Castellar, quin nom es conserva encara, generalitzat al fer referència al lloc on fou emplaçada. Encaixa bé aquest nom al setmanari de Castellar perquè és un poble eminentment industrial i ell representa el fonament, l’origen del floreixement actual de la nostra població, que a ella deu el benestar i la vida. I s’adiu a un periòdic per quant la farga significa lloc de forja, on l’home posa a prova el seu esforç intel·lectual i físic en fer sorgir idees que han merescut ésser catalogades entre les millors produccions de les belles arts, sense perdre l’honrós segell de l’ofici rústec, orgull de l’obrer autèntic, hereu legítim de la nostra terra.”5

La publicació contenia un editorial de tarannà netament catalanista, informació sobre els plens municipals i notes de l’alcaldia, anuncis oficials, notícies de successos, avisos, anuncis de casaments, naixements i necrològiques, la cartellera d’espectacles i els partits de futbol, juntament amb tota mena d’anuncis de les botigues del poble i de professionals com dentistes, metges, advocats o asseguradores que oferien els seus serveis, a més d’altres col·laboracions en forma de poemes o relats. Cal destacar tota la informació sobre les repercussions locals del conflicte bèl·lic iniciat el 1936.

La tirada va arribar a assolir els 400 exemplars setmanals en un període en què Castellar comptava, segons el mateix setmanari, amb 4.000 habitants “bastant ben menjats i ben vestits”6. El darrer número fou el 270, tot i que en realitat se’n publicaren 269 perquè sembla que per una errada en la numeració mai veié la llum el 134.

El Centre d’Estudis conserva dues col·leccions completes del setmanari en paper a disposició de tothom que en vulgui consultar els originals.

Roger Rocavert Homet

Bibliografia:

La Farga del 3/3/1933, n. 1,
Blanquer, Joan: “Castellar en el meu record”, 1999.
Montagut, Lluís: “Història breu de Castellar”, 1970.
Plaça Vella, núm. 9, 1983.

1 de desembre de 2019

Sortida guiada "Les dones de Castellar l'any 1619"

17 de novembre de 2019

Passejada poètica "Tot passejant pel cantó de Llevant"

Centre de recerca i difusió de la història, el patrimoni i la cultura del municipi.

CLIQUEU AQUÍ per rebre informació de les nostres activitats.

Plaça Vella és una revista de periodicitat anual que publica articles de recerca relatius a qualsevol àmbit de coneixement relacionat amb el municipi de Castellar del Vallès. Des del seus inicis la revista ha tractat preferentment temes d’història local. Des de l’any 2018 s’ha obert a tots els àmbits de coneixement relacionats amb el municipi de Castellar. Plaça Vella es dirigeix tant als especialistes en les matèries tractades com al públic en general. L’equip de la revista està format per un Consell de Redacció, un Consell Assessor i un equip de direcció.

 

Nova mostra d’art “Pel Rodal”, de Maria Moncal.

Teclegi la seva cerca i premi el botó de cercar. Premi ESC per cancel·lar.

Torna a dalt de tot