El nou volum de la Plaça Vella 63, editat pel Centre d’Estudis Castellar – Arxiu d’Història, està dedicat a la història del Puig de la Creu. L’objectiu de la publicació és el d’ampliar i compilar en un sol volum el llegat patrimonial del Puig de la Creu, no només a partir de la documentació escrita i de testimonis orals, sinó també del que es va treballar i exposar a les Jornades Europees de Patrimoni 2022, dedicades i celebrades al Puig de la Creu.
Continguts de la ‘Plaça Vella’ 63
El volum recull la referència del Puig, tan emblemàtic per als habitants de Castellar del Vallès i Sentmenat, des de diferents vessants, analitzats per experts en la matèria. Així, la historiadora Gemma Perich Vidal col·labora amb dos articles, “La vinya a Castellar del Vallès” i “La propietat del santuari del Puig de la Creu en els segles XIX i XX. Entre Castellar i Sentmenat”. Pel que fa al vessant arquitectònic, l’arquitecte Josep Maria Masagué firma una anàlisi de l’edifici titulada “Santa Maria del Puig de la Creu, Castellar del Vallès”. D’altra banda, els historiadors Ester Planas Bort i Llorenç Genescà i Ferrer aporten un article detallat i extens, la primera (“Viure a la falda d’una muntanya protagonista d’una llegenda”), que recorre, entre d’altres, característiques geològiques i topogràfiques, les llegendes i la climatologia del Puig, i la tradició d’anar a collir-hi farigola el Divendres Sant, el segon (“Anar a collir farigola Divendres Sant”). Pel que fa a l’arqueologia, a la Plaça Vella #63 s’inclouen dos articles, en un, l’arqueòleg Jordi Roig ens parla de “La intervenció arqueològica a l’església de Santa Maria del Puig de la Creu (Vallès Occidental)”, i a l’altre, Núria Armentarno i Dominika Nociarová fan un “Estudi antropològic de les restes de Santa Maria del Puig de la Creu (Vallès Occidental)”. Finalment, pel que fa a la projecció futura del Puig, la Plaça Vella tanca amb dos articles. El propietari actual del Puig de la Creu, Gener Martí Monllor, explica la seva experiència personal i les millores en aquest lloc a “El Puig de la Creu: darreres etapes”, mentre que Pere Roca Roumens escriu el “Projecte de millora dels entorns del Puig de la Creu”.
Galeria fotogràfica
En el procés de documentació per a la revista es van trobar nombroses imatges del Puig de la Creu que la Junta del Centre d’Estudis Castellar va considerar d’un gran interès. Per això, la Plaça Vella 63 també inclou, a la part final, una extensa galeria fotogràfica d’imatges històriques.
Finalment, la revista inclou els tres treballs premiats a la primera edició dels Premis de Batxillerat que va convocar el CECV-AH. A la revista en paper, s’ha elaborat una ressenya que inclou una referència de QR que permet accedir als treballs complets, disponibles a la pàgina web de l’entitat.
La Plaça Vella 63 ja és a les llibreries de Castellar i es pot adquirir a un preu de 16 euros. Els socis ja l’han rebut a casa de manera gratuïta, un dels avantatges de fer-se soci de l’entitat.